sałatki z mozzarellą

Apetyczny, jednoczący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim artykule mowa? Ewidentnie, chodzi o mozzarellę. Legendarny na całym świecie ser pochodzi z południowych regionów Włoch, a szczegółowo z regionu Kampania. Własną popularność zawdzięcza nie tylko dzięki łagodnemu smaku, lecz również charakterystycznemu zachowaniu po podgrzaniu. A więc potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają całkiem oryginalnego oblicza – ser w specyficzny sposób rozciąga się, jednakowoż jednocześnie nie zmienia własnego delikatnego oraz naturalnego smaku.

tiramisu

Jak oraz z czego powstaje mozzarella?
Entuzjaści włoskiej pizzy czy też innych potraw, czy to z makaronami lub ewentualnie innymi wybornymi akcesoriami okraszonymi tym właśnie serem okazjonalnie zastanawiają się, jak oraz z czego powstaje ich przysmak. Spieszmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie produkty seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic lub mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest niezwykle reprezentatywne dla mozzarelli to też jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka i akcesoriów zatapiana jest w serwatce, gdzie pozyskuje się finalny kształt i smak. Oczywiście ser mozzarella nie jest sprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do sklepów w wyjątkowych pojemnikach oraz opakowaniach, w jakich jest zanurzona niedużą ilością serwatki. To naturalnie dzięki temu ser jest cały czas świeży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella versus produkty sero podobne

dania z mozzarellą   

Wszyscy miłośnicy serów, restauratorzy, kucharze lub najzwyczajniej w świecie stereotypowi ludzie wiedzą, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak w rzeczy samej ser. W większości wypadków wyprzedawany towar to artykuły seropodobne, o czym możemy przeczytać na etykietach zapakowań. Ten kłopot dotyczy też mozzarelli. Jakim sposobem wspomniano na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej w największym stopniu znana oraz legendarna forma mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z rejonie Kampania według schematycznych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co istotne, zarówno nazwa oraz receptura są wpisane na listę produktów chronionych i tradycyjnych.

galbani

Skąd w związku z tym wziąć kreatywny, apetyczny ser mozzarella? Wystarczy jedynie udać się do wypróbowanych delikatesów. Należy niemniej jednak liczyć się z tym, że nowatorski włoski ser będzie sporo droższy, aniżeli sprzedawane w dyskontach artykuły seropodobne. Jako miłośnicy szablonowego sera mozzarella jesteśmy w stanie ogłosić jedno – właściwie warto dopłacić oraz upajać się pysznym smakiem.