Kuchnia lokalna ukształtowała się na przestrzeni stuleci pod wpływem przeróżnych narodowości. W efekcie powstała kompozycja, jaka zachwyca smakiem, aromatem, jest rozgrzewająca oraz sycąca. Jakie dania kuchni lokalnej wyróżniają nas na tle innych krain?
Co wpłynęło na aktualną postać kuchni lokalnej?
Polska przez wieki stanowiła prawdziwą mieszaninę kulturową. Obecne były w niej w następstwie tego różnorodne tradycje, kompozycje oraz smaki. Krajowa kuchnia obejmuje w związku z tym szczegóły tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet teutońskiej. Co ważne, nieomalże każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego zjemy w antycznej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wtenczas, kiedy pojawimy się na Śląsku. Wskazać wolno także te dania, jakie szablonowe są dla całej kuchni lokalnej.
Bez czego Polacy nie wyobrażają sobie swojej diety?
Istotę stanowi naturalnie chleb. Wielu z nas nie potrafi z niego zrezygnować. W lokalnej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, kiszona kapusta i ogórki, ziemniaki, kasze, różnorodne gatunki mięs.
Jakie są szablonowe polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych narodów jest w szczególe to, iż najistotniejszym oraz w największym stopniu napełniającym posiłkiem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie powinien składać się z dwóch potraw: zupy i drugiego dania. Potrawy, jakie zjeść wolno w Polsce to ewidentnie:
• pierogi z rozmaitymi nadzieniami;
• bigos;
• gołąbki;
• kotlet schabowy;
• fasola po bretońsku.
Lubimy pyzy, kopytka i knedle, jakich bazą są naturalnie ziemniaki. Z rozkoszą przyrządzamy z nich też placki ziemniaczane.
Kuchnia krajowa ma w rzeczy samej wiele do zaoferowania. Cenią ją nie tylko Polacy. Także przybywający do nas turyści zaznaczają, iż jest wyśmienita oraz sycąca.